De geschiedenis van
Inter Scaldes

Het verhaal van een culinair erfgoed

Zowel het restaurant als het pand van Inter Scaldes kennen een lange geschiedenis. Wat is het verhaal achter het gebouw en hoe heeft het restaurant de reputatie gekregen die het vandaag de dag heeft? 

‘Huize Inter Scaldes’, Latijn voor tussen de scheldes, ligt ten westen van het dorp Kruiningen in Zeeland. Het dateert uit 1927 en werd destijds gebouwd door W.J.L. de Groof, een veearts uit Kruiningen. De Groof gebruikte het als woonhuis, maar verhuisde enkele jaren later naar Vlissingen en verkocht het landhuis in 1954 aan de Domeinen voor de Marechaussee. De Koninklijke Marechaussee gebruikte de villa tot eind jaren 60. Daarna namen Kees en Maartje Boudeling het pand over en startten daarmee het eerste culinaire hoofdstuk.

Maartje & Kees Boudeling

Maartje Boudeling-Hoogstrate volgde na haar mulo de kappersopleiding en opende samen met haar twee zussen een kapsalon in haar geboortedorp Yerseke, in Zeeland. In 1962 trouwde zij met Kees Boudeling en verruilde ze de kapsalon voor het hotel-restaurant ‘De Uitkijk’ in Kruiningen, eigendom van haar schoonfamilie. Maartje Boudeling groeide op met de kookkunsten van haar moeder, die ze succesvol toepaste en door de jaren heen verfijnde door regelmatig stage te lopen in sterrenrestaurants, in Frankrijk.

Na het overlijden van de vader van Kees nam het koppel het familierestaurant over. En met succes, want het restaurant werd al snel te klein. Om die reden kochten ze in 1968 het pand aan de Zandweg, in Kruiningen. Het voormalige woonhuis werd verbouwd tot restaurant met een ruime keuken, bar, wijnkelder en vergaderruimte. Op 3 juli in datzelfde jaar werd café-restaurant Inter Scaldes geopend, vernoemd naar het huis.

Vers, verser, verst 

In het restaurant lag de focus op gerechten met vis en bijpassende wijnen. Voor het koppel Boudeling was de versheid van producten de hoogste prioriteit en het importeren van ingrediënten werd zoveel mogelijk vermeden. Alle vis, schelpdieren en het grootste deel van de groenten en fruit werden lokaal ingekocht. Dat betekende dat er soms zelfs meerdere keren per dag werd besteld én geleverd.

Michelinsterren 

Dankzij Kees en Maartje Boudeling werd Inter Scaldes op de culinaire kaart gezet. Het restaurant werd een bestemming voor fijnproevers van over de hele wereld. In 1978, exact tien jaar na de opening, ontving het restaurant de eerste Michelinster en in 1984 de tweede ster. In 2001, met nog altijd 2 Michelinsterren in bezit, droeg het stel het restaurant over aan Jannis en Claudia Brevet.

Jannis & Claudia Brevet

Jannis Brevet deed eerder ervaring op in verschillende sterrenzaken in Duitsland. Hij ontmoette Claudia op de werkvloer van het Greenpark Hotel in Leidschendam. Jaren later openden ze hun eigen restaurant Helianthushof, in Uden. In 1998 ontvingen ze hun eerste Michelinster. In 2001 verkochten ze het restaurant en werden ze de nieuwe eigenaar van Inter Scaldes. Brevet keerde hiermee terug naar zijn Zeeuwse geboortegrond. Ook voor Brevet is de versheid en kwaliteit van producten het allerbelangrijkst. Zo liet de chef nooit wat bezorgen, maar reed hij iedere ochtend zelf naar Yerseke voor verse vis en proefde hij alle producten waar hij diezelfde avond mee zou koken.

Hoogte- en dieptepunten

Het restaurant wist de twee Michelinsterren onder leiding van het nieuwe koppel te behouden. Voor het duo zelf was het de eerste keer dat ze twee Michelinsterren in ontvangst mochten nemen. Op 10 september 2003 brak er brand uit in het gebouw, waardoor het restaurant noodgedwongen dicht moest. Het koppel wist deze verschrikkelijke gebeurtenis te overwinnen en heropenden het restaurant in slechts driekwart jaar tijd. Daarna volgde een reeks aan hoogtepunten. Jannis Brevet werd door Gault & Millau in 2006 uitgeroepen tot Chef van het Jaar. In 2012 werd hij onderscheiden als SVH Meesterkok en in 2014 ontving het restaurant 19,5/20 punten van Gault & Millau.

De climax kwam in 2018, toen het restaurant werd bekroond met een derde Michelinster. Daarmee werd Inter Scaldes één van de twee restaurants in de Nederland met drie sterren. Dankzij Claudia en Jannis bereikte Inter Scaldes de top van de Nederlandse gastronomie. In hetzelfde jaar werd Claudia uitgeroepen tot Gastvrouw van het Jaar.

Jeroen & Sanne Achtien 

In januari 2023 werd bekendgemaakt dat Jeroen en Sanne Achtien in november van datzelfde jaar Inter Scaldes zouden overnemen. Jeroen heeft zijn ervaring opgedaan in gerenommeerde restaurants, zoals het met drie Michelinsterren onderscheiden restaurant De Librije in Zwolle. Hij werkte hier 8 jaar en ontmoette zijn vrouw Sanne. Samen met haar vertrok hij naar Zwitserland en startte hij als executive chef voor restaurant Sens, in Vitznau. Onder zijn leiding wist het restaurant twee Michelinsterren te behalen én een 18/20 score van Gault & Millau.

Hoewel het restaurant een nieuw tijdperk ingaat onder leiding van Jeroen en Sanne Achtien, blijft het culinaire erfgoed behouden. De klassieke villa, het gebruik van Zeeuwse producten en het streven naar gastronomische perfectie blijft ook bestaan, net zoals het al vele decennia heeft gedaan.

Zandweg 2 • 4416 NA Kruiningen
+31 113 381 753
info@interscaldes.nl