Het recept voor een nieuw menu

Jeroen: over het samenstellen van een nieuw menu

Vanaf 16 november serveert Jeroen zijn eerste menu in Inter Scaldes. Hoe stelt de chef zo’n menu samen en waar haalt hij zijn inspiratie vandaan?

De filosofie van Jeroen Achtien

Het bezoeken van leveranciers, de mooiste producten uit de regio, de seizoenen en een creatief team: het zijn verschillende bronnen van inspiratie voor de chef. “Als je mooie producten hebt uit je omgeving, moet je ze ook gebruiken,” aldus Jeroen.

Leveranciers

“Voor mij is het ontzettend waardevol om leveranciers persoonlijk te bezoeken. Zo zie ik waar ingrediënten vandaan komen, maar bovenal leer je het gezicht achter de producten kennen.”

Jeroen vertelt verder: “Tijdens een bezoek aan een biologische varkensboer kwamen de varkens uit de stal, renden naar buiten en aten eerst alle walnoten en appels op die uit de boom waren gevallen. Vervolgens sprongen ze als kleine kinderen in een modderbad. Geweldig! Tijdens zo’n bezoek leer je bijvoorbeeld dat het voor de boer een uitdaging is om ook de minder populaire delen van het varken te verkopen. Hierdoor kwam ik op het idee om een gerecht te maken met vijf bereidingen van het varken, gecombineerd met walnoten en appel.”

De waarde van de regio

Naast kennis over het product is het voor Jeroen ook essentieel om de parels van de regio te ontdekken. Jeroen legt uit: “Zeeland staat voor schaal- en schelpdieren, vis en zeewier, maar ook fruit. Het staat er hier vol mee. Met deze lokale ingrediënten creëer je een smaak die zich onderscheid en die past bij de omgeving. Wanneer deze dan ook nog in het seizoen is, is de smaak op z’n best.”

Wisselende seizoenen

Het seizoen is vaak de start voor een nieuw gerecht. “Om de creativiteit te stimuleren, bestel ik verschillende producten. Vervolgens ga ik samen met het team experimenteren met verschillende technieken. Zo komen we samen tot een mooie basis”, aldus Jeroen.

Invloed van anderen

Voor Jeroen is het belangrijk om op zijn team te kunnen bouwen. Het vertrouwen is gelukkig wederzijds: “Wanneer je teamleden meer verantwoordelijkheid en ruimte geeft om hun ideeën en creativiteit te uiten, leidt dit niet alleen tot betere resultaten, maar ook tot een sterker team. Het leerde me dat je daardoor tot nog mooiere ideeën komt samen.”

Niet alleen het team van Jeroen, maar ook Sanne zorgt voor inspiratie. Jeroen licht toe: “Toen Sanne een groen groentedieet volgde, inspireerde mij dit een amuse te maken van verschillende groene groenten: broccolipuree met koolrabi-ijs en gegrilde groene asperges. Haar mening en suggesties dagen mij uit om zaken vanuit een ander perspectief te bekijken. Het voegt een nieuwe dimensie toe aan mijn creativiteit.”

Het eerste menu voor Inter Scaldes

Welk gerecht er absoluut niet mag ontbreken in het eerste menu van Inter Scaldes? Zonder te hoeven nadenken antwoord Jeroen: “Langoustine van de Binchotan gelakt met huisgemaakte rode curry, geserveerd met saffraan kombucha en dragonolie. Dit wordt gecombineerd met een cornetto van langoustineschalen met zoete aardappel en een sorbet van heldere tomatenbouillon. Het werd door eerdere gasten beschreven als een ware smaaksensatie.”

Voor het eerste menu bij Inter Scaldes gebruikt hij zijn bekende bereidingen, sauzen en technieken, om deze te perfectioneren met producten van voor hem nieuwe leveranciers in Zeeland. “Hiermee wil ik de producten van de regio en haar typische smaken een podium geven in mijn gerechten,” legt Jeroen uit.

Jeroens liefde voor lokale ingrediënten en vakmanschap weerspiegelen Zeeland en dragen bij aan de ervaring van Inter Scaldes. Wilt u ook de smaak van Zeeland ontdekken? Reserveer nu alvast uw reservering in het restaurant of arrangement in het bijbehorende Pillows Luxury Boutique Hotel Inter Scaldes.

Zandweg 2 • 4416 NA Kruiningen
+31 113 381 753
info@interscaldes.nl